Brezmejen si!

Sokratov test "treh filtrov"

Sokrat je srečal znanca, ki mu je dejal: "Ali veš, kaj sem danes slišal o tvojem prijatelju?"


"Počakaj," ga ustavi Sokrat. "Preden mi kaj poveč, boš opravil krajši test. To je TEST TREH FILTROV. Premisli in filtriraj to, kar mi nameravaš povedati.

Prvi filter je filter resnice. Ali si popolnoma prepričan v resničnost tega, kar boš povedal?"

"Ne, pravzaprav sem o tem slišal le od drugih," odgovori znanec.


"Prav," je rekel Sokrat, "torej pravzaprav ne veš, ali je resnica. Poskusi sedaj z drugim filtrom, ki se imenuje filter dobrote. Ali je to, kar mi nameravaš povedati o mojem prijatelju, nekaj dobrega?"


"Ne, ravno nasprotno," odgovori znanec.


"Torej," je nadaljeval Sokrat, "rad bi mi povedal nekaj slabega o njem, pa ne veš, če je resnica. Sedaj poskusiva še s tretjim filtrom, to je filter koristnosti. Ali mi bo to, kar mi boš povedal o njem, koristilo?"


"Ne vem. Mislim, da ne," skesano odgovori znanec.

"Torej, če mi želiš povedati nekaj, v kar nisi prepričan, da je res, ni niti dobro in ne koristno, ZAKAJ BI MI TO SPLOH RAD POVEDAL?" je zaključil Sokrat.

Vprašajmo se, je tako kdaj tudi z nami?

Velikokrat si ustvarjamo menja ali celo širimo zgodbe na osnovi informacije, ne da bi se prepričali v njihovo resničnost ali se vprašali o njihovi smiselnosti, koristnosti.

Predstavljajte si, kako drugačen in boljši bi bil svet, če bi temeljil na resnici, dobrosti in konstruktivnosti?

Zato dobro premislimo, preden govorimo o drugih... Če v nekaj nismo prepričani, je bolje, da molčimo. Kajti besede bolijo in rana se kljub opravičilu ne zaceli.

 

Kako pa mislimo in razmišljamo o sebi? So misli, ki jih projeciramo nase, za nas koristne? Nam bodo pomagale pri izzivih in doseganju naših sanj? Smo do sebe dobri in prijazni? Ali so predstave o mojih zmožnostih in omejitvah spoh resnične? Kdaj ste jih zadnjič preverili?

Uporabimo test treh filtrov preden o sebi sklenemo nekaj, kar bi nas na naši poti omejevalo, plašilo ali nam jemalo samozavest in samozaupanje.