Brezmejen si!

»Drugih ljudi ne moremo spreminjati. Lahko spreminjamo sebe in tako vplivamo na druge«

                       ali po slovensko: »Kar seješ, to žanješ!«

Zadnjič sem bila treningu joge deležna nenavadne preizkušnje; kot zavzeta novopečena »jogistka« sem se seveda znašla v prvi vrsti, s tem pa (kot se je izkazalo) zaprla razgled že malce zrelejšemu gospodu, ki si je izbral raje zadnjo, najbolj oddaljeno vrsto (hm, le zakaj so vsi gospodje zadaj?!).

Pri eni novi, malce zahtevnejših vaji, pa učiteljica pravi: »Gospod, pridete bliže, če ne vidite…« kar je sprožilo pravi energetski cunami v mirni dvorani, med drugim nekaj takšnega kot: A ne more una tam spredaj mal pazit, kako mi zadi vidmo? Kaj pa rine naprej….. itd…« Učiteljica joge je modro omenila, da je dvorana skoraj prazna... veliko prostora za vse… Nekje vmes, me je seveda oblila vročica, zadrega… Naj se oglasim? Se opravičim, da bo mir? Sem sploh kriva za njegovo nejevoljo? Zajedljivo pripomnim, da naj gre v prvo vrsto če hoče videt? Se uprem krivici?... Vdih, izdih… Sama sem se odločila za mir v svojem srcu. In kmalu je bil mir tudi v dvorani.

Kako pa vi presojate svoje življenjske situacije, ko vam kaj ali kdo zakrije pogled?   

Ali hitro najdete nekoga, ki je kriv, da se počutite kot se počutite? Mu »poveste« svoje in zahtevate da se umakne, spremeni, popravi? To je ena pot, še posebej če imate veliko »pozicijske« moči, a prav je, da se zavedamo: s to izbiro dajemo moč za naša počutja v roke drugih. Drugim prepustimo upravljanje z našo srečo, mišljenjem.

Ta pot je velikokrat pot konfliktov, soočenj in boja. In bojevniki redkokdaj žanjejo ljubezen, prijateljstvo, mir.

Si res želite bojevati vse življenje? Je to tisto, kar pričakujete od življenja, nekaj, na kar boste ponosni, ko se boste ob zadnji uri ozrli nazaj?

Ali pa morda izberete svoja čustva sami? Ozavestite, da so vaše misli tiste, ki kreirajo vaše občutke. Da brez vaše misli o dogodku, ni čustvenega odziva. In da, tudi če vas  nekaj razjezi, potre, razžalosti, se lahko vedno odločite za druge misli in s tem za drugačna čustva. Ta pot je pot sejanja in žetve… pozitiven odnos, prijazna beseda, nasmeh…. na drugi strani skoraj vedno izzove isto.

Torej, boste vi izzvali čustva, ki jih pri sebi ali drugih želite ali boste dovolili, da v vaša srca vdirajo (negativna) čustva drugih? 

Odgovor se zdi na dlani, a živeti ga je včasih teže… pomaga pa vdih, izdih…. in aktivirati ljubezen do sebe v srcu.


Z veliko prijaznih misli, Helena

NLP aksiom
NLP aksiom