Brezmejen si!

Umazano (sosedino) perilo

(Neverjetna moč naših umskih filtov)

Mlad par se je preselil v novo sosesko.

Ko sta naslednje jutro sedla k zajtrku, je mlada žena opazila sosedo, ki je zunaj obešala perilo. »To perilo pa ni preveč čisto, ne zna ga prav oprati. Morda bi potrebovala boljši pralni prašek«.
Njen mož je molče zajtrkoval dalje.
Vsakič, ko je soseda obesila perilo, da se posuši, je mlada žena pripomnila isto.
Čez mesec dni žena presenečeno zagleda čista oblačila na sušilni vrvi in reče svojemu možu: »Poglej, končno se je naučila prati perilo pravilno. Me res zanima, kdo jo je zdaj tega naučil?«

Mož odvrne: «Zjutraj sem zgodaj vstal in očistil okna…«

In tako je tudi v življenju.

Kar vidimo, ko opazujemo druge, je velikokrat odvisno od »barve« oken, skozi katere gledamo. In ko nam nekdo ali nekaj na novo »prebarva« naša okna, so svet, življenje in ljudje lahko videti novi, drugačni.

Ali veste, kakšne barve so vaša okna, vaš način »gledanja na svet«?

V NLP eno od razlag različnih barv naših oken ponujajo t.i. »meta programi«; umski filtri ki »obdelajo« vsako informacijo, ki jo zaznamo.

Meta programi

Eno zanimivejših poglavij v NLP so t.i. »Meta programi«, ki jih najenostavneje razložimo kot način, kako naš UM »interpretira« in/ali filtrira različne informacije; vsak od nas pa je pri interpretaciji inovativen.

So eno od bolj učinkovitih orodjih razumevanja človeškega obnašanja ter tisti »čarobni ključ« za boljše sporazumevanje s širšim krogom ljudi.

Vsi imamo nekatere osebnostne preference; ljudje s podobnimi preferencami na podoben način »obdelajo« informacije in se na njih odzivajo na podoben način. Meta programi so tako močni in stabilni, kot naša »nagnjenost«, da smo desničarji ali pa levičarji.

Ker so ravno naši umski filtri tisti, ki so odgovorni, da se 80% informacij v komunikaciji izgubi, popači ali posploši, vabljeni na delavnico Čudovita moč jezika (ponovitev v septembru 2014), kjer se bomo natančno seznanili, kako prepoznati filtre naših sogovornikov in le tem prilagoditi komunikacijo, da bo le ta dosegla svoj namen.

Pa še to: flitri so le filtri. Tako kot so nastali, se lahko tudi spreminjajo. Dovolite si biti Brezmejni in se na delavnici naučite vklapljati in izklapljati filtre tako, kot je za VAS najbolje.

Kako delujejo mentalni filtri? Zgled...

(Neverjetna moč naših umskih filtov)