Brezmejen si!

Priporočilo št. 7 (od 7): Naučite se »Besedni aikido«

Ugovori, nesoglasja in različni interesi so vedno sestavni del medosebne komunikacije, pa naj gre za družinske debate, službena možgančkanja ali pa poslovna pogajanja.

»Bistvo ni v borbi z nasprotnim. S čimer se borim, temu dajem svojo energijo.
Bistvo je v sprejemanju in usmerjanju. Kot pri plesu: kamor te povabim, tja slediš!«

Med pogajalci je dobro znano, da v pogajanjih ne šteje ne avtoriteta moči, ne moč argumentov. Ne gre za to, kdo ima prav in kdo ne. Pogajanja izrazito zasledujejo t.i.

»win win« model.

Da lahko sogovornika prepričamo v »naš predlog«, je pomembno, da znamo sogovorniku hkrati priznati njegove potrebe in legitimnost njegovih ciljev in pričakovanj, hkrati pa prikazat nove (naše) možnosti na način, ki ne ogroža, izključuje, temveč je le druga pot do istega namena in cilja.

Naravnajte se na sprejemanje:
 • opustite razmišljanje »kdo ima prav« in začnite razmišljati, kako ustvariti situacijo,
  v kateri bi lahko imeli prav vi in vaš sogovornik,
 • preklopite na t.i. »asertivno« komunikacijo, ki se v poslovnem svetu čedalje bolj uveljavlja zaradi pozitivnih učinkov, ki jih ima na odnose in poslovne rezultate. Temelji na načelu sprejemanja in priznavanja potreb drugih, kot nasprotje agresivnemu uveljavljanju lastnih interesov in argumentov. Hkrati pa nas spodbuja, da se svojih ciljev in potreb zavemo in jih aktivno, pogumno, a nenasilno zasledujemo,
 • ohranite pred očmi svoj cilj, ne svoj prav! Učinkoviti komunikatorji imajo cilj svoje komunikacije vedno jasno pred očmi in ga potrpežljivo zasledujejo, včasih tudi po ovinkih in stranpoteh; delujejo kot reka, ki poišče novo pot, ko naleti na ovire. Pripravljeni so vložiti dodaten trud in čas, da poiščejo nove taktike in strategije, ki še vedno vodijo k cilju, sogovorniku pa omogočajo, da v dialogu ohrani svoje mnenje in svoj prav,
 • ne pozabite: vaše misli se zrcalijo in berejo skozi govorico vašega telesa, zato je izbor miselne naravnanosti ključen!

Spretno uporabite besede

 • Besede imajo moč, da znotraj nas ustvarjajo miselne predstave. Čustveno reagiramo vedno na naše notranje predstave, ne na realnost samo. Izbor besed lahko sugerira misli; zato je spretna izbira besede izjemna veščina, ki se jo je vredno naučiti! Namesto »To je najboljši avto«... lahko rečete… »predstavljate si, kako se človek počuti, ko se pelje z enim najboljših avtomobilov«…. v obeh stavkih je vaš avto najboljši; le da v prvi izvedbi hitro naletite na ugovor / pomislek, z drugo obliko pa nagovorite občutke in razmišljanje
  v smer, da ta avto zares JE najboljši;
 • namesto »ja, ampak« in »toda« uporabite besede, ki mnenje sogovornika dopolnijo, razširijo in mu slikajo nove možnosti razmišljanja. Namesto »Ne! To ni res« ali »že že, ampak« uporabite besedne zveze kot »To bi lahko bilo res; in hkrati….« ali pa »Zanimivo razmišljanje… zanimivo bi bilo morda tudi…« Tak način izbire besed omogoča sogovorniku, da čuti sprejetost, zaradi tega pa bo postal odprt za vaša mnenja in predloge,
 • poučite se o čudežni moči sugestij, pozitivnih besed pa tudi izgubah, ki jih napačno uporabljene besede v komunikaciji ustvarjajo. Vabljeni na naše delavnice Čudovita moč jezika, kjer na konkretnih primerih vadimo spretno izbiro besed. Več http://brezmejen.si/cudovita-moc-jezika.html

Uvedite v svojo komunikacijo »besedni aikido«; pri aikidu za pot do zmage borci uporabijo energijo napada nasprotnika; udarcev je blokirajo, temveč energijo in pot udarca uporabijo za pot do svoje zmage.

Tako tudi vi uporabite vsak ugovor, pomislek in drugačno mnenje za to, da se lahko strinjate in dopolnjujete. Pravzaprav so ugovori in predlogi vašega sogovornika izjemen dar, saj vam ponudijo vpogled v cilje in skrbi, ki ga težijo. Če mu prisluhnete na tem področju, si ustvarite zaveznika!

In ne pozabite: sprejemanje NI ENAKO kot strinjanje. Vedno lahko sprejmete mnenje, cilje in pričakovanja sogovornikov, pri tem pa zase ohranite takšne, ki so dobri za vas.


Ne verjemite nasvetom. Niti ne zamahnite z roko. Vabim vas: PREIZKUSITE. Vsaj 7x, v različnih situacijah. Potem imate izkušnjo (novo znanje) in ne le mnenje (kaj jaz menim, da je res, pa za to ni pravega dokaza)

©Helena

za Brezmejen.Si

Če ste morda zamudili prva PRIPOROČILA UČINKOVITE KOMUNIKACIJE:


Priporočilo št. 1: Najpomembnejše - vzpostavite DOBER STIK

Priporočilo št. 2: Dvoje ušes in ena usta - podpora AKTIVNEMU POSLUŠANJU 

Priporočilo št. 3: Izogibajte se NEPRIMERNIM VPRAŠANJEM 

Priporočilo št. 4: Imejte JASNO PREDSTAVO, kaj želite doseči

Priporočilo št. 5: Prepoznajte in izberite GOVORICO TELESA 

Priporočilo št. 6: Ljudje SLIK, ZVOKOV in OBČUTKOV