Brezmejen si!

ARHIV uvodih misli


Kralj in mačeha

18.6. 2014

Kralj je odšel na svoj vrt in našel v njem posušena in umirajoča drevesa, grme in cvetlice. Hrast je rekel, da um ira, ker ne more biti visok kot bor. Ko se je obrnil k boru, ga je našel povešenega, ker ni mogel roditi grozdov kot trta. In trta je umirala, ker ni mogla cveteti kot vrtnica. In našel je mačeho, cvetočo in svežo… takšno, kot je vedno bila!


Povprašal jo je, kako to, da le ona uspeva v tem vrtu, in dobil tak odgovor:

VEČ...

Komunikacija

(10.2.2014)

Komunikacija = sporočanje? pogovor ? vplivanje?

Gotovo ste že velikokrat slišali, da je učinkovita komunikacija mogočna veščina . Res je. A največja past, v katero se mnogi ujamejo, je razmišljanje, da je komunikacija = govor, sporočanje.

Besede so le transportno sredstvo, s katerimi komuniciramo naša čustva, ideje, misli, pričakovanja. Pri vplivnosti sporočila predstavljajo besede le 7%, mnogo več informacij se izmenjamo na energetski in odnosni ravni.


V vsak dialog stopamo kot celostna bitja : z našimi preteklimi izkušnjami, strahovi, pričakovanji, vrednotami in prepričanji ter privzetimi mentalnimi filtri. Mnogokrat to, kar »prinesemo s seboj« na srečanje (poslovno, zasebno, ljubezensko,….), velikokrat močneje vpliva na uspešnost komunikacijekot besede, ki jih posamezniki izrekajo.

Pomembnoje vedeti: govora smo se naučili v otroštvu; z več ali manj kreativne spodbude. A to so le tiri, po katerih vozimo naš komunikacijski vlak.

Pri komunikaciji gre za razumevanje raznolikosti mentalnih, miselnih procesov, procesov čustvovanja in odločanja in   najboljvplivni komunikatorji se tega dobro zavedajo, zato redno iščejo nova znanja za razumevanje človeške narave.


Okrepite moč in vpliv vaše komunikacije in vzpostaviti harmonične, konstruktivne odnose z različnimi posamezniki!

Učinkovita komunikacija:

  • razume, sprejema in aktivno upošteva različnost posameznikov in njihovih potreb
  • je podprta z razvito čustveno inteligenco
  • energetsko in čustveno podpre naše odnose
  • preusmeri neprimerno vedenje v učinkovito sodelovanje
  • ljudem da občutek, da so razumljeni ter da je nekomu mar za njihova mnenja in občutke
  • pritegne v   vaše življenje vam primerne sodelavce, prijatelje, partnerja
  • gradi spoštovanje, občutek pomembnosti in predvsem dviguje vašo karizmatičnost in vplivnost.


Žabja nesreča

(19.1.2014)

Skupina žabic je nekega lepega dne poskakovala po gozdu, občudovala pomladno brstenje in cvetenje prvih telohov, ko sta naenkrat dve med njimi, ki sta v radoživosti skrenili malce spoti,   padli v globoko blatno brezno.

Ostale žabice so se zbrale okoli brezna in tuhtale, kaj lahko storijo, da bi jim pomagale.  

A na svojo veliko žalost so ugotovile, da padlima prijateljicama ni pomoči: brezno je bilo globoko, dno blatno, stene pa spolzke. Žalostno so se spogledale, saj so vedele, da se bo zgodilo najhujše. Nekatere so poučno žugale preostalim,   češ, to se zgodi, če se ne držite pravil, ne poslušate starejših in   skačete karkjerkoli; to je šola življenja…   Preberite več...Medvedov seznam

(13.1. 2014)

Gozdnim živalim je prišlo na uho, da si je medved naredil spisek živali, ki jih bo pojedel. Vsi so se prestrašili, čez nekaj časa pa   jelen   ni več zdržal pritiska in je šel medveda vprašat, ali je res, kar se govori v gozdu: »Medo, slišal sem, da si naredil spisek živali, ki jih boš pojedel.«

»Da.«

»Pa sem na tej listi?«

»Da!« … Naslednji dan jelene izgine…
Preberite več...Sokratov test treh filtrov

(8.12.2013)

Sokrat je srečal znanca, ki mu je dejal: "Ali veš, kaj sem danes slišal o tvojem prijatelju?"

"Počakaj,"ga ustavi Sokrat. "Preden mi kaj poveč, boš opravil krajši test. To je TEST TREH FILTROV. Premisli in filtriraj to, kar mi nameravaš povedati.

Prvi filter je filter resnice . Ali si popolnoma prepričan v resničnost tega, kar boš povedal ?"

"Ne, pravzaprav sem o tem slišal le od drugih," odgovori znanec.

"Prav," je rekel Sokrat, "torej... Preberite več...


Zaupaj sebi

(31.10.2013)

Eden pomembnejši aksiomov NLP pravi: »Vse vire, ki jih potrebuješ, imaš že v sebi« in se ne nanaša le na konkretne veščine ali spretnosti, temveč tudi nanaše vrednote, sposobnosti presoje in sprejemanje pravih odločitev.
Živimov času in skupnosti, kjer s(m)o posamezniki velikokrat bolj usmerjeni »svetovanje drugim«, kako naj se spremenijo, popravijo, prilagodijo… da bodo končno ok, da bodo lahko »sodili zraven« kot pa v sprejemanje drugih in …sebe!

Preberite več...


Umazano (sosedino) perilo

(20.10.2013)

Mlad par se je preselil v novo sosesko.
Kosta naslednje jutro sedla k zajtrku, je mlada žena opazila sosedo, ki je zunaj obešala perilo. »To perilo pa ni preveč čisto, ne zna ga prav oprati. Morda bi potrebovala boljši pralni prašek«.
Njen mož je molče zajtrkoval dalje.
Vsakič, ko je soseda obesila perilo, da se posuši, je mlada žena pripomnila isto.
Čezmesec dni žena presenečeno zagleda čista oblačila na sušilni vrvi in reče svojemu možu: »Poglej, končno se je naučila prati perilo pravilno. Me res zanima, kdo jo je zdaj tega naučil?«
Mož odvrne: »Zjutraj sem zgodaj vstal in očistil okna…«
In tako je tudi v življenju. Kar vidimo, ko opazujemo druge, je velikokrat odvisno od »barve« oken, skozi katere gledamo. Preberite več...


Popolnost življenja?

(15.10.2013)

Kako pa vi vidite vaše življenje? Ste pozorni na vse krivice, ki se vam dogodijo; na napake, ki jih naredite, neprijazne besede, nesreče, nepopolnosti?

Alipa se nasmehnete mimoidočemu, ki se zaleti v vas, se razveselite naključne glasbe na mestnih ulicah, jesenskih dežnih kapljic na obrazu ali prvega pomladnega sonca ki vam zaslepi oči?

Po čem stremite? Kaj iščete? Popolnost? Še tisti mali manjkajoči košček, da boste lahko srečni?

Kamor gre vaša pozornost, tja gre vaša misel! Vaša misel pa tvori vaše občutke.

Kaj želite občutiti: pomanjkljivosti ali dobre plati vašega življenja? Odgovor se zdi na dlani...

Jaz pravim: včasih je za srečo dovolj makovo polje in sončni zahod. Se strinjate?


Zgodbe za rast: O dveh volkovih znotraj nas

(5.10. 2013)

Nekega večera je dedek plemena Cherokee svojemu vnučku pripovedoval o bitki, ki se celo življenje odvija znotraj naših src in naših duš.
Rekel je: »Moj vnuk, znotraj vsakega od nas živita dva volkova, ki se ves čas borita za prevlado.
Prvi je Slabi Volk. Ta je jezen, nevoščljiv, ljubosumen, zahteven, veliko obžaluje, je pohlepen, aroganten, samo-pomilovalen, zamerljiv, laže, poveličuje le svoje dosežke, ima občutek večvrednosti in je egoističen.

Drugi pa je Dobri Volk. Je vesel, miren, ljubeč, upajoč, spokojen, usmiljen, prijazen, dobronameren, sočuten, radodaren, resnicoljuben...Preberite več...


Zgodbe za rast: O sekiri in drvarju

(27.9. 2013)

Drvar je prišel na žago, kjer je želel delati. Plača je bila dobra, delovni pogoji pa še boljši, zato se je trudil, da bi naredil dober vtis.
Prvi dan je stopil k delovodji, ta mu je dal sekiro in mu določil območje, kjer naj seka.
Moški je navdušeno odšel v gozd sekat drevje. V enem samem dnevu je podrl kaj 18 dreves.
»Čestitam«, je rekel delovodja, »kar tako naprej.«
Drvarja so delovodjeve besede spodbudile. Odločil se je, da bo svoj dosežek naslednji dan še izboljšal, zato je zvečer zgodaj legel.
Zjutraj je vstal pred drugimi in... Preberite več


»Drugih ljudi ne moremo spreminjati. Lahko spreminjamo sebe in tako vplivamo na druge« ali po slovensko: »Kar seješ, to žanješ!«

(21.9. 2013)

Zadnjič sem bila treningu joge deležna nenavadne preizkušnje; kot zavzeta novopečena »jogistka« sem se seveda znašla v prvi vrsti, s tem pa (kot se je izkazalo) zaprla razgled že malce zrelejšemu gospodu, ki si je izbral raje zadnjo, najbolj oddaljeno vrsto (hm, le zakaj so vsi gospodje zadaj?

Pri eni novi, malce zahtevnejših vaji, pa učiteljica pravi »Gospod, pridete bliže, če ne vidite…« kar je sprožilo pravi energetski cunami v mirni dvorani, med drugim nekaj takšnega kot….«A ne more una tam spredaj mal pazit, kako mi zadi vidmo? Kaj pa rine naprej….. itd…«

Učiteljica joge je modro omenila, da je dvorana skoraj prazna... veliko prostora za vse… Nekje vmes, me je seveda oblila vročica, zadrega…Naj se oglasim? Se opravičim, da bo mir? Sem sploh kriva za njegovo nejevoljo? Zajedljivo pripomnim, da naj gre v prvo vrsto če hoče videt? Se uprem krivici?

... Vdih, izdih… Sama sem se odločila za mir v svojem srcu. In kmalu je bil mir tudi v dvorani. Kako pa vi presojate svoje življenjske situacije, ko vam kaj ali kdo zakrije pogled?
Preberite več...


Brezmejnost?

8.9. 2013

Začutite kdaj v srcu nedoločljivo hrepenenje? Se kdaj prebudi spomin na mladostno sanjarjenje, načrtovanje, obljube samemu sebi? Bi že končno radi izklopili avtopilota, ki vodi vaše reakcije in misli?

Morda vas kdo znotraj vas vabi v nov svet, v nov kraj, kjer na vas čakajo nove izkušnje... sebe in drugih. Nič ni nemogoče.


Ustvarjeni smo za brezmejnost! Preberite več...